In 1895 werd het Stedelijk Museum in Amsterdam geopend, met hulp van onder andere de rijke weduwe Sophia Adriana de Bruyn, douairière Lopez Suasso. Er waren stijlkamers, militaire voorwerpen, Aziatische kunstvoorwerpen en zelfs een keuken uit de achttiende eeuw. Vanaf de jaren ’20 ging het instituut zich steeds meer richten op moderne en hedendaagse kunst, maar het is na de Tweede Wereldoorlog dat het Stedelijk Museum echt een voorloper werd. Dit gebeurde door het bewind van directeur Willem Sandberg, die onder andere Karel Appel aan het werk zette.
Inmiddels is het museum een badkuipvormige vleugel rijker en zijn de belangrijkste kunststromingen van de twintigste en eenentwintigste eeuw er ondergebracht. Ook probeert het Stedelijk het een en ander recht te zetten: de rol van vrouwen en die van mensen van kleur. Dankzij die nieuwe wind is er meer aandacht voor het werk dat daarvoor onterecht in het depot stof hapte, maar ook het aankoopbeleid is gewijzigd.
De toegangsprijs voor het museum is niet inbegrepen. Wij raden u aan om uw museumkaart mee te nemen of om er een aan te schaffen. De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.