Zo naar kunst kijken dat je gaat begrijpen waar die over gaat. Dat is het doel van de cursus. En zou het niet mooi zijn als u daarna minder op het bordje aan de muur, google of de audiotour was aangewezen als u door een museum loopt? We beloven u dat u uw kennis van beeldtaal vergroot en dat u handvatten krijgt hoe kunst het best kunt beschouwen om de betekenis te doorgronden. Een proef op de som. Had u de Jezus al ontdekt tussen de menigte ontdekt bij het uitdelen van kleding?
De cursus bestaat uit negen thematisch opgebouwde delen over de kunst van de middeleeuwen tot aan de Verliching. Elk college duurt tweeënhalf uur en heeft twee pauzes. Het rooster is als volgt:
17 januari: Je ziet het pas als je het doorhebt; Een kunstwerk beschrijven
24 januari: Van de scheppingsdagen tot de ruiters van de Apocalyps; Bijbelse motieven.
31 januari: Het lijkt Bijbels, maar is het niet; Apocriefe thema’s.
14 februari: Drijvende sarcofagen en opgewonden darmen; Christelijke heiligen
13 maart: De Waarheid verbeeld; Personificaties
20 maart: De drie levenden en de drie doden; Legenden
27 maart: Hoe de goden terugkwamen; Mythologie
3 april: Sprekende portretten; Politiek
17 april: Een vleugje moderniteit; Afsluiting
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Alle delen worden extra zonder publiek opgenomen. Mocht u een deel missen, dan krijgt u een link om het terug te kijken. Minimaal aantal deelnemers: 20.
De reeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.