Niet voor niets zijn al vijf Poolstalige schrijvers met de Nobelprijs voor de literatuur onderscheiden en worden hun boeken vertaald en verfilmd. Stap de wereld van de Poolse literatuur binnen en geniet zonder mate. In deze korte cursus worden vrijwel alleen naar het Nederlands vertaalde titels behandeld. Naast de onderstaande schrijvers en titels zal de spreker het oeuvre van andere auteurs aanhalen, zoals Magdalena Tulli, Hanna Krall en Szczepan Twardoch.
De gedichten van Wisława Szymborska (1923-2012) zijn helder, met diepgang en vol humor en ironie zoals: ‘Doodgaan – dat doe je een kat niet aan’. Wie Szymborska’s poëzie leest, raakt eraan verknocht. Groot is haar oeuvre niet. Toen een journalist haar vroeg waarom ze niet veel had gepubliceerd, luidde haar gevatte antwoord: ‘Ik heb thuis een prullenbak.’
Wiesław Myśliwski (1932) haalde in ‘Over het doppen van bonen’ een tour de force uit. Het boek is een monoloog van de ik-persoon tegen de achtergrond van de Poolse oorlogsgeschiedenis en de naoorlogse periode. Zo terloops als de titel is, zo gelaagd blijkt de inhoud. De verteller verhaalt over zijn leven en hoort zijn anonieme gesprekspartner uit in een proza dat van begin tot einde boeit.
Olga Tokarczuk (1962) is de grootste ster van de hedendaagse Poolse literatuur. ‘De rustelozen’ en ‘De Jacobsboeken’ zijn haar beroemdste titels en hebben haar roem gevestigd. Gepassioneerd diept zij personages op en rukt een achttiende-eeuwse Joodse messias uit de vergetelheid of comprimeert de geschiedenis van het twintigste-eeuwse Polen in het fictieve dorp Oer. Haar oeuvre is geen sciencefiction, al blijkt op volstrekt natuurlijke wijze voorbij het dorp Oer in ‘Oer en andere tijden’ niets meer te bestaan of is de nooit helemaal gestorven Jenta in ‘De Jacobsboeken’ een uitmuntend personage om door ruimte en tijd het verhaal aaneen te smeden.
Het programma ziet er als volgt uit:
dinsdag 15 september: Wisława Szymborska e.a. (o.m. Zbigniew Herbert)
dinsdag 22 september: Wiesław Myśliwski e.a. (o.m. Stanisław Lem)
dinsdag 29 september: Olga Tokarczuk e.a. (o.m. Hanna Krall)
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Hoewel u zich alleen voor de hele reeks kunt inschrijven en niet voor losse lezingen, kunt u de (met inachtneming van privacy) opgenomen colleges tot een week na de reeks terugkijken.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.