Afhankelijk van de uitgave is het boek echter 2400 tot 3600 pagina’s dik en dat is, hoe zullen we het zeggen, best dik en dus nogal een tijdsinvestering. Marcel Proust, die er vele jaren voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog aan schreef, heeft het niet eens kunnen voltooien. Hij overleed in 1922 en dat is exact een eeuw geleden. Het Parijse Musée Carnavalet en tal van Proustgenootschappen in de wereld grijpen dit aan om er bij stil te staan.
Het boek gaat over de tijd, de herinnering, sociale verhoudingen, homoseksualiteit, liefde, kunst, veranderingen in de maatschappij en tal van andere onderwerpen. Het is een kathedraal van een roman, zoals Proust het eens verwoordde. In dit drieluik brengen wij Prousts tijdperk, zijn leven en de roman dichterbij. De reeks is als volgt opgebouwd:
college I: ‘Prousts leven en tijdperk’
college II: ‘De tijd en de herinnering’
college III: ‘Maatschappij en homoseksualiteit’
U hoeft niet alle zeven delen van ‘Op zoek naar de verloren tijd’ niet van tevoren te lezen. Wilt u toch enige voorbereiding plegen, dan adviseren we u om ‘Combray I’ (eerste deel van uit ‘De kant van Swann’) en ‘Sodom en Gomorra I’ (eerste deel van ‘Sodom en Gomorra’).
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Alle delen worden opgenomen, zodat u bij verhindering geen informatie mist.
De reeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin, die op Marcel Proust is afgestudeerd.