In deze driedelige serie over de koningssteden van Marokko leert u een deel van het land goed kennen.
Hoewel Casablanca officieel nooit een hoofdstad is geweest, staat de stad wel symbool voor het moderne Marokko. Het zou als de economische hoofdstad van Marokko gezien kunnen worden, waar Rabat de bestuurlijke hoofdstad is. De geschiedenis van beide kuststeden gaat terug tot de Feniciërs. We maken een reis door de tijd van Romeinse keizers tot moderne koningen.
Verder naar het binnenland vinden we Meknes en Fez, die beide groot werden onder het bewind van de de Almoraviden, de Almohaden en de Meriniden. De Koranscholen en de moskeeën uit deze tijd zijn prachtige voorbeelden van islamitische architectuur. Het houtsnijwerk en de stucdecoraties laten zo’n ingenieus vlechtwerk zien, dat geen vierkante decimeter leeg lijkt te zijn gelaten. Fez, zegt men, is de best bewaarde van alle Marokkaanse steden en dat komt door de Franse koloniale politiek. Niet om de traditie te behouden, maar juist om de moderne wereld van de traditionele te scheiden.
Marrakech is de Berberstad bij uitstek, waar alle heersers hun sporen hebben achtergelaten. De belangrijkste moskee, Kutubiya, is tot op heden het hoogste gebouw van de stad. Het bijzondere is dat het de tweede versie is van het godshuis. De eerste is binnen enkele jaren na de voltooiing afgebroken. Waarom, hoort u in de lezing. In Marrakech staat een immense paleisruïne die de grootsheid van de toenmalige hoofdstad moest benadrukken. Wellicht ontdekt u hier de link met het Alhambra in Granada wel! Van het levendige plein Jemaa el Fna en de soeks tot prachtige paleizen en tuinen zoals het kleurrijke Jardin Majorelle: in Marrakech raakt men niet uitgekeken!
Het programma ziet er als volgt uit:
donderdag 23 juli: Casablanca en Rabat
donderdag 30 juli: Meknes en Fez
donderdag 6 augustus: Marrakech
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. U kunt zich alleen voor de hele reeks inschrijven.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Labrys Reizen die ook de kaartverkoop verzorgt.