In deze tiendelige cursus over de kunstgeschiedenis van België komt het rijke artistieke verleden en heden van het land volledig tot zijn recht. Architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en andere kunstvormen komen allemaal aan bod. U volgt in chronologische volgorde de ontwikkeling van de kunsten in het gebied dat nu België beslaat.
U ziet bijvoorbeeld de Romeinse opgravingen in Luik en de revolutionaire schilderkunst van Van Eyck. Bruegel met zijn rijke oeuvre ontbreekt natuurlijk niet, net zo min als Jordaens, Van Dyck en Rubens in het Antwerpen na 1585, toen de stad in katholieke handen overging. U ziet welke invloed de Franse Revolutie had op artistiek België en hoe de kunsten de Belgische natievorming na 1830 steunden. Een Belgische kunst par excellence is de art nouveau waar Victor Horta in uitblonk, maar die geen lang leven was beschoren. U eindigt in het moderne België waar Brussel zich de hoofdstad van de EU mag noemen, het sculpturale station van Luik een trekpleister is en kunstenaars als Berlinde de Bruyckere internationaal beroemd zijn.
De cursus is als volgt opgebouwd:
26 september: ‘Romeinen en het eerste christendom’
3 oktober: ‘Karolingers, Ottonen, middeleeuwen’
10 oktober: ‘Bourgondië, Vlaamse Primitieven’
17 oktober: ‘Bruegel en de zestiende eeuw’
31 oktober: ‘Van Dyck, Rubens, Jordaens’
7 november: ‘Van de achttiende eeuw tot Waterloo’
14 november: ‘Natievorming in een onafhankelijk land’
21 november: ‘Fin de siècle’
28 november: ‘Eerste helft van de twintigste eeuw’
5 december: ‘Hedendaags België’
De cursus wordt als hybride-cursus aangeboden, dat wil zeggen zowel online als op locatie. In beide gevallen kunt u de spreker en de afbeeldingen zien en vragen stellen. U kunt zich alleen voor de hele reeks inschrijven.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met HOVO VU die ook de kaartverkoop verzorgt.