Veel van de schilderijen van Bruegel zijn een zogenaamd ‘Wimmelbild’, een drukke compositie zonder een eenduidige centrale gebeurtenis.
In de cursus zult u veel van deze werken beschouwen, maar ook zien dat Bruegel niet alleen drukke schilderijen schiep. Sterker nog, hij begon zijn loopbaan met het maken van tekeningen die vervolgens door zijn opdrachtgever tot etsen werden omgezet en in albums werden verkocht. In het eerste college staan deze tekeningen centraal, naast de biografie van Pieter Bruegel de Oude.
In het tweede college nemen we het geschilderde oeuvre van vader Pieter Bruegel onder de loep. De techniek van het schilderen komt aan de orde, evenals de iconografische en stilistische aspecten van zijn werken. Vooral de iconografie is zeer interessant, met evergreens als ‘De Nederlandse spreekwoorden’ uit 1559 waarvan er vele tot op heden al dan niet regionaal worden gebruikt.
In het derde en laatste college bekijken we de interessante oeuvres van de zonen, kleinzonen en zelfs een achterkleinzoon van Pieter Bruegel de Oude. Zoon Pieter Brueghel de Jonge (die een ‘h’ aan de achternaam toevoegde) verdiende zijn brood met de kopieën van zijn vaders composities. Hij erfde weliswaar het recht om dit te doen, maar was niet door zijn vader opgeleid. De andere zoon, Jan Brueghel de Oude, ging een eigen weg en onder de bijnaam ‘de fluwelen Brueghel’ werkte hij samen met tal van collega’s onder wie Rubens.
De cursus wordt als hybride-cursus aangeboden, dat wil zeggen zowel online als op locatie. In beide gevallen kunt u de spreker en de afbeeldingen zien en vragen stellen. U kunt zich alleen voor de hele reeks inschrijven.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met HOVO VU die ook de kaartverkoop verzorgt.