Een geschilderd of gefotografeerd portret toont niet alleen de gelaatstrekken, die de maker trouwens wat bij kan werken, maar legt ook een identiteit, een karakter of een humeur vast. Wie in het verleden een schilderij van zichzelf liet maken, was ervan bewust dat het haar zou overleven en dus een imago voor toekomstige generaties zou bepalen. Of dat vastgelegde imago, die geschilderde identiteit of karakter stroken met de historische feiten, is een zaak van een andere orde.
Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden hebben prachtige tentoonstellingen geprogrammeerd over portretten. In het Fries Musem is tot 9 januari ‘Icons’ te zien en in het Rijksmuseum tot 19 januari ‘Vergeet me niet’. Het zijn beide uitgelezen mogelijkheden om werken te bekijken die in ons land niet vaak te zien zijn, zoals schilderijen uit de National Portrait Gallery in Londen.
De lezing biedt u een goede aanvulling en voorbereiding op de tentoonstellingen. De spreker zal vergelijkingen maken met portretten die niet in Leeuwarden of Amsterdam hangen, maar die het portretgenre in een nog breder perspectief plaatsen.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.