Hoewel al een paar dagen lang kleine aardbevingen in het zuiden van Italië te voelen zijn, is het een verrassing dat de Vesuvius uitbarst, en dat twee dagen lang. De uitbarsting wordt een van de bekendste vulkaanuitbarstingen ooit.
Pas in de achttiende eeuw begon men met het opgraven van de steden die toen onder as en lava bedolven raakten. Het is een klus die nog steeds niet voltooid is. Naast een enorme ramp is de uitbarsting van de Vesuvius dus een enorme bron van kennis gebleken over het leven van de Romeinen in de eerste eeuw.
Zo was er een lupanar in Pompeï, iets dat wij met ‘bordeel’ zouden vertalen. Er zijn talloze voorbeelden van graffiti in de steden – geen modern fenomeen dus. En onderzoekers zijn er niet zo lang geleden achter gekomen dat de mensen in Pompeï en Herculaneum haast perfecte tanden hadden. Genoeg te ontdekken over deze Romeinse steden die eeuwen bedekt zijn geweest, bewaard voor het heden. Tussen 20 november en 26 maart vindt in het Drents Museum een tentoonstelling over het leven en de cultuur van Pompeï en Herculaneum plaats. In deze lezing leiden wij de tentoonstelling in en halen voorbeelden aan die in Assen niet te zien zijn.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Desgewenst kunt u een apart gemaakte opname van de lezing later terugkijken.
De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA in samenwerking met Artex Texel.