Met een bestudeerd, perfect perspectief, oog voor detail en af en toe een humoristische toevoeging, gaf hij als eerste schilder bestaande Nederlandse kerkinterieurs weer. De Odulphuskerk (zie afbeelding) in zijn geboortedorp Assendelft is vooral dankzij hem nog bekend, want in de negentiende eeuw is het gebouw afgebroken.
Pieter Saenredam (1597-1665) was zoon van een Assendelftse cartograaf en graveur, wiens graf op het schilderij van de Odulphuskerk te zien is. Zijn carrière speelde zich vooral in Haarlem af, waar hij vaak de Sint Bavokerk schilderde. Hij was echter ook schilder van stadsgezichten, zoals van de Utrechtse Mariaplaats met Mariakerk en van de Amsterdamse Dam met het oude stadhuis. Dat zowel de Mariakerk als het oude stadhuis verdwenen zijn, maakt beide schilderijen historisch zeer interessant.
In de lezing leert u het oeuvre van Pieter Saenredam beter kennen. U hoort hoe hij te werk ging en wat zijn schilderijen kenmerkt. Behalve kerkschilderijen komt ander werk aan de orde. Saenredam maakte namelijk ook illustraties, portretten en landschappen. Bovendien zullen, ter vergelijking, andere verwante kunstenaars, zoals Gerard Houckgeest en Emanuel de Witte ter sprake komen.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.