Met haar brede boulevards, stervormige pleinen, op elkaar afgestemde gevels en miniparken is de Franse hoofdstad in wezen de vrucht van de grootse stedenbouwkundige verandering die in de tweede helft van de negentiende eeuw werd doorgevoerd. Het was echter ook de tijd van grote rampen: de oorlog tegen Pruisen van 1870, de belegering van Parijs in die winter en de Commune van Parijs die daarop volgde. Dit alles eiste zijn tol, zowel in mensenlevens als in materiële zaken.
Er is echter meer. Parijs was immers de kunsthoofdstad. De schilderijen van de impressionisten, de jaarlijkse kunstsalon en de wereldtentoonstellingen bepaalden de plaats van de stad op de culturele wereldkaart. Van 15 februari tot 8 juni schenkt het Kunstmuseum Den Haag aandacht aan dit nieuwe Parijs op de gelijknamige tentoonstelling. Schilders als Berthe Morisot, Claude Monet, maar ook affiches en foto’s herscheppen de sfeer en cultuur van het nieuw ontstane Parijs.
In deze lezing bieden we u, naast de kunst, ook de achtergrond waartegen dit alles zich afspeelde. Bovendien laten we u werken zien die niet in Den Haag te zien zijn, zoals de Spaanse invloed op Edouard Manet en enkele helden van de jaarlijkse Salon.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.