van wie er zo’n 100 schilderijen zijn overgeleverd en die honderden prenten heeft ontworpen. Eigenlijk is het vreemd dat het tot 2024 heeft geduurd voordat er een tentoonstelling aan Maarten van Heemskerck (1498-1574) werd gewijd. Om dat recht te zetten zijn er dan ook maar liefst drie musea die een expositie aan hem wijden, 450 jaar na zijn dood.
Het Frans Hals Museum, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Teylers Museum vertellen gezamenlijk hoe Van Heemskerck een van de eerste kunstenaars in de Nederlanden was die de stijl van de Italiaanse renaissance toepaste. Dat deed hij met succes. Zo is de schilder de auteur van het grootste altaarstuk dat ooit in Nederland is gemaakt. Er wordt op de exposities aandacht besteed aan zijn prenten, die als voorbeeld hebben gediend voor generaties kunstenaars na hem. Van Heemskerck heeft zijn reis naar Rome goed gedocumenteerd in schetsboeken, die van onschatbare waarde zijn voor onze kennis over de Eeuwige Stad in de zestiende eeuw.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.