…Leonardo da Vinci was een genie en als het op kunst aankomt een van de grote drie van de Italiaanse renaissance, samen met Rafaël en Michelangelo. Ca Vinci was uitvinder, schilder, architect en tekenaar.
Zijn geschilderde oeuvre is niet heel groot, maar des te interessanter. Neem de Mona Lisa. Waarom het zo’n goed werk is, wordt pas duidelijk als je het met contemporaine schilderijen vergelijkt. Of ‘De dame met de hermelijn’ met die uiterst afgewogen, maar beslist niet saaie compositie. De draaiing in het lichaam van de geportretteerde was voor die tijd vernieuwend. En dan dat gehavende ‘Laatste Avondmaal’ uit Milaan. Een harmonieuze en volkomen nieuwe compositie, maar iets te experimentele uitvoering waardoor de muurschildering ging afbladderen.
In de lezing zullen we natuurlijk ook de mythe van Leonardo da Vinci te berde brengen. De ‘Mona Lisa’ is gestolen, Marcel Duchamp maakte er een beroemde persiflage van (google eens LHOOQ) en Leonardo was ook nog een uitvinder bij wie niet alles lukte. De vliegmachine werkte bijvoorbeeld niet. We zullen Da Vinci’s uitvindingen niet behandelen, maar ons vooral buigen over zijn schilderijen en tekeningen.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.