De geschiedenis van Keulen gaat, zoals vaker in deze streek, terug tot de Romeinse tijd. Als handelsstad en de hoofdstad van een belangrijk aartsbisdom groeide Keulen in de middeleeuwen uit tot een van de grootste en rijkste steden van West-Europa en dat is nog steeds te zien. Meer dan tien Romaanse kerken staan nog steeds hun grootsheid uit te stralen. In een daarvan, de Sankt Pantaleon, is zelfs de in Byzantium geboren keizerin Theophanu begraven. De dom van Keulen torent boven de stad uit en is van heinde en verre te zien.
De Keulse musea bieden een veelzijdige schat aan kunst. De middeleeuwse collectie in het Schnütgen Museum, de doorsnede van de westerse kunst in het Wallraf-Richartz-Museum, de moderne en hedendaagse kunst in het Museum Ludwig zijn verrassend rijk. En laten we het Käthe-Kollwitz-Museum niet vergeten, dat gewijd is aan de kunstenares die met grafisch werk en beelden een linkse stem was in de eerste helft van de twintigste eeuw.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.