Meer dan honderd jaar geleden, aan het begin van de twintigste eeuw, werkten er in een aantal Europese landen kunstenaars op een destijds volstrekt nieuwe wijze. In Dresden, Zuid-Franse badplaatsen, Parijs, het Duitse dorp Worpswede en München waren er schilders en beeldhouwers die de individuele expressie op de voorgrond stelden.
Een van hen was Wassily Kandinsky, een Russische jurist die zijn carrière opgaf om in Duitsland te gaan schilderen. In München en de bergplaats Murnau waar hij veel tijd doorbracht, schilderde hij voor de Eerste Wereldoorlog een aanzet tot de abstracte kunst. Hij was een van de oprichtingsleden van de Der Blaue Reiter, die naast de Franse fauvisten en de Dresdense Brücke de belangrijkste expressioniste groep was.
De lezing is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling over Kandinsky die tot 10 november in Museum H’ART in Amsterdam plaatsvindt. We besteden niet alleen aandacht aan Kandinsky zelf, maar ook aan zijn collega’s in Zuid-Duitsland, zoals Gabriele Münter en Franz Marc. Daarnaast komen andere expressionistische kunstenaars, zoals Henri Matisse, Paula Modersohn-Becker en Ernst Ludwig Kirchner aan bod, zodat u een completer beeld van de stroming krijgt.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.