Over het leven van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) is weliswaar het een en ander bekend, maar te weinig om een heldere biografie over hem te kunnen schrijven. Zijn karakter blijft in nevelen gehuld en dat is voer voor wie wil fantaseren over zijn kunst.
Dat is geen grote uitdaging. Bosch’ beeldtaal nodigt uit tot uiteenlopende interpretaties. Zijn panelen worden bevolkt door koppoters, lopende of vliegende vissen, mensen met trechters als hoofddeksel en opvallend veel uilen. Er spreekt geen optimistisch mensbeeld uit, maar wees gerust, want u krijgt geen nare dromen na onze lezing.
In deze lezing ziet u wat nu nog tot het oeuvre van Bosch wordt gerekend, maar ook waarom dat oeuvre niet vastomrand is. U maakt kennis met de bijzondere beeldtaal van Bosch en dan zonder de sterke verhalen en vergezochte theorieën.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.