Zelfs als u niet naar België reist voor de tentoonstelling, is het verhaal van Van Eyck meer dan de moeite waard.
Tentoonstellingen van heel oude meesters zijn dun gezaaid, omdat er nu eenmaal meestal weinig werk over is van een kunstenaar van pakweg 600 jaar geleden. Bij de zuiderburen is er vanaf 1 februari zo’n tentoonstelling en niet van de minste schilder: Jan van Eyck. Het Museum voor Schone Kunsten in Gent kreeg het voor elkaar om de helft van de bekende schilderijen van Van Eyck samen met vele tientallen werken van zijn tijdgenoten bijeen te krijgen. Het museum is nu dicht, maar zelfs als u niet naar België kunt reizen voor de tentoonstelling, is het verhaal van Van Eyck meer dan de moeite waard.
Van Eyck was een fenomeen. Hij perfectioneerde het gebruik van olieverf zodanig dat de allerkleinste details op de achtergrond van altaarstukken uitgewerkt zijn. Een vogel op de nok van het dak van een boerderij dat uit het raam van een ruimte met de Annunciatie te zien is, om eens iets te noemen. Zijn beroemdste altaarstuk is het ‘Lam Gods’ uit de kathedraal van Gent. Het werk wordt nu gerestaureerd en daarom is het op de tentoonstelling als afzonderlijke panelen te zien.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Artex. U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.