Byzantion, Constantinopel, Istanbul: het zijn drie namen voor dezelfde stad. Ze werd halverwege de zevende eeuw voor Christus door Griekse kolonisten gesticht op een uiterst strategisch gelegen landtong, want aan drie zijden door water omgeven en aan de enige waterweg die de Zwarte Zee met het bassin van de Middellandse Zee verbindt.
Byzantion werd met zijn nieuwe naam Constantinopel in 330 de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Ook toen de Turken de stad in 1453 innamen, mocht ze zich hoofdstad blijven noemen, maar nu als Istanbul. Uit al die perioden zijn er in het hedendaagse Istanbul sporen te vinden.
Ga mee op tijdreis naar de enige stad die op twee continenten ligt, de stad die al anderhalf millennium door de Byzantijnse Hagia Sophia wordt gedomineerd en waar het hart van Turkije klopt.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin