Homerus is een raadsel. Heeft de schrijver van de oudste ons overgeleverde, voltooide literaire werken wel echt bestaan? Was hij wel een schrijver? Of moeten we hem ons eerder voorstellen als een rondtrekkende, blinde zanger? Gaan achter de naam ‘Homerus’ soms meerdere mensen schuil?
Zo weinig als we over de dichter weten, zo invloedrijk en alomvattend zijn de twee epische werken die onder zijn naam zijn overgeleverd, de Ilias en de Odyssee. Verhalen over oorlog, liefde, verstand, waanzin, heimwee en diepe menselijkheid. En natuurlijk over de relatie tussen de mens en het goddelijke, die niet altijd over rozen gaat. Superhelden Odysseus, Achilles, Agamemnon en Penelope, de bewoners van de Olympus, die in al hun onsterfelijkheid soms net mensen lijken: ze leven voort in de literatuur, kunst, muziek, cinema tot aan Hollywood aan toe.
Van Homerus kan worden gezegd dat hij zowel een ‘begin’ als een ‘einde’ vertegenwoordigt: het begin van de geschreven literatuur als bron van historische kennis, het eind van een orale cultuur die aan die geschiedenis vooraf moet zijn gegaan. Maar wat betekent ‘orale cultuur’ dan precies, en hoe herken je trouwens een ‘dactylische hexameter’? Wie zijn die rondzwervende superhelden en wat doen de goden met hun zeeën van tijd? In dit college komt u het allemaal te weten. Wie of wat Homerus was echter niet – dat blijft een eeuwig raadsel.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan haar desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Liesje Schreuders.