Op 8 maart 2021 publiceerde het Rijksmuseum in Amsterdam vol trots werken van zeventiende-eeuwse vrouwelijke kunstenaars ten toon te gaan stellen in de Eregalerij. De schilderijen van Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch (elk één) waren vanaf dat moment te bewonderen tussen de kunst van hun mannelijke collega’s. De heren zijn verantwoordelijk voor de overige 47 schilderijen in deze ruimte.
Leyster was schilder, maar ook moeder van vijf, én was zakenvrouw. Ter Borch was niet alleen kunstenaar, maar beheerde ook de uitgebreide familiecollectie, tegenwoordig is deze in het Rijksmuseum. Ruysch had, naast haar artistieke talenten, ook wetenschappelijk aanleg, ze assisteerde haar vader Frederik Ruysch, professor anatomie en botanie.
Die diverse rollen voor vrouwen zien we ook terug in de kunstgeschiedenis, want naast het maken waren zij ook verzamelaars en opdrachtgevers. Dan is er nog een type vrouw, en misschien is het wel de meest onzichtbare categorie die tóch enorme bijdragen heeft geleverd aan de kunst van de Hollandse zeventiende eeuw: zij die hielpen in het familiebedrijf. Het is tijd voor een herwaardering.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA in samenwerking met Artex Texel.