Het futurisme was een avant-garde beweging onder leiding van de dichter Filippo Tommaso Marinetti, die in 1909 zijn manifest van het futurisme publiceerde. Daarin ging hij in tegen de smaak van de bourgeoisie. Kunstenaars dienden te worden geïnspireerd door het moderne leven en door industriële esthetiek met krachtige lijnvoering en uitbeelding van energie, beweging en snelheid tot gevolg.
Nederland maakte voor het eerst kennis met het futurisme in augustus 1912 op een tentoonstelling bij kunsthandel J.J. Biesing. Men was niet unaniem gecharmeerd van de nieuwe kunststroming uit Italië. ‘Omdat het gebaseerd is op een dwaalbegrip, omdat het is een geschilderde begripsverwarring, negatie van de meest elementaire waarheid omtrent de grenzen der kunsten’ merkte een criticus op.
Maar het futurisme is meer dan een stroming in de schilder- of beeldhouwkunst. Met een reeks manifesten maakten de leden duidelijk hoe ze de toekomst van de wereld zagen. Álle aspecten van het leven moesten doordrenkt zijn van deze modernistische stroming. Hoewel dit niet is gelukt door het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog, is het futurisme van essentieel belang geweest voor veel modernistische stromingen van de twintigste eeuw. Museum Kröller-Müller brengt tot 3 september het futurisme voor het voetlicht.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.
De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.