De stille kracht (1900) is een van de meest gelezen boeken van Couperus; het kan een sleutelwerk in zijn oeuvre worden genoemd. In de afgelopen decennia hebben Couperus-kenners er doorwrochte analyses op los gelaten en vooral ‘de stille kracht’ zélf was onderwerp van discussie.
Wat was of is deze kracht? Moet zij vooral mystiek-religieus worden opgevat? Bedoelde Couperus er een metafoor mee voor een reëel conflict – voor een anti-koloniaal, sluimerend verzet – of juist voor de angst daarvoor? Welke rol spelen de spreekwoordelijke tegenstellingen tussen Oost en West? En hoe zat het ook alweer met die witte hadji’s?
In deze lezing verdiepen we ons in verschillende opvattingen omtrent het ‘wat’ en ‘waarom’ van ‘de stille kracht’. De stille kracht zelf vormt daarbij onze belangrijkste bron, waaruit veelvuldig zal worden geciteerd.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan haar desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Liesje Schreuders.