Dat Barcelona zo’n populariteit geniet, is meer dan terecht. De stad heeft veel moois te bieden en ze heeft een lange geschiedenis. Al in de Romeinse tijd was de hoofdstad van Catalonië een ommuurde stad, maar van die muren is weinig over. Bij de kathedraal staat er nog een stuk van. De gotische kathedraal is gewijd aan de heilige Eulalia en is, zoals wel vaker met kathedralen het geval is, de vrucht van een lange bouwgeschiedenis waarbij ze meer dan acht decennia lang ook nog eens moskee was.
Barcelona brak op een grootse wijze uit het verleden de moderniteit in toen de wijk Eixample werd aangelegd: een raster van kaarsrechte, lommerrijke straten en brede boulevards dat ondanks het repetitieve karakter beslist niet saai is. Dat komt mede door de verscheidenheid in de architectuur. Een van de beroemdste architecten in Barcelona, bij wie we uiteraard stil zullen staan, was Antoni Gaudí. Zijn Casa Battló is een en al kleurrijke, organische en sprookjesachtige art nouveau die in Catalonië ‘modernisme’ heet. Gaudí’s meesterwerk, de kerk Sagrada Família, is nog steeds in aanbouw.
Ook de moderne stad heeft veel moois te bieden, van de interessante museumcollecties tot hedendaagse architectuur zoals de Torre Agbar van Jean Nouvel. Kortom, een verrassende stad waar we u graag meer over vertellen.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.