Hij vroeg schippers tol om over de rivier te varen. Mochten ze dat bedrag niet willen of kunnen betalen dan hakte hij hun hand eraf om die vervolgens in het water te gooien. Volgens de legende gaf een Romeinse soldaat, Silvius Brabo, hem een koekje van eigen deeg, en wel na hem te hebben vermoord. Van dit ‘hand werpen’ is de naam van Antwerpen afgeleid.
Nou is dit verhaal natuurlijk vooral een verhaal, maar er is in de Romeinse tijd wel al een nederzetting geweest waar later Antwerpen zou verrijzen. De stad die we nu kennen, vindt haar oorsprong in de vroege middeleeuwen en groeide uit tot een belangrijke handelsmetropool. De stad was in het begin van de zestiende eeuw de belangrijkste van de hele Nederlanden. In deze lezing ziet u het rijke verleden en heden van Antwerpen: de kathedraal, de kunst Bruegel en Rubens, het pas heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het grootse station, dat een hoofdstad waardig zou zijn.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.