De hoofdstad van Toscane heeft dan ook veel voortgebracht wat wij nu tot de absolute top van de kunst rekenen. Ghiberti. Michelangelo, Da Vinci en talloze andere kunstenaars uit de periode van de ‘wedergeboorte van de kunst’ hebben er hun sporen achtergelaten. Masaccio’s fresco’s in de Santa Maria Novella gelden als de eerste waar het perspectief correct is toegepast. De uitvinding daarvan staat op naam van Brunelleschi, de architect die in 1436 de dom van de stad van een koepel voorzag. Niet zomaar eentje, maar een koepel met de grootste diameter ter wereld.
In een chronologisch opgebouwd verhaal laat Krzysztof u zien hoe Florence zich van een Romeinse nederzetting tot een machtscentrum ontwikkelde. De nadruk van de lezing ligt op de kunst: de fresco’s van Giotto in de Santa Croce, de collectie van het Uffizi (een van de belangrijkste musea ter wereld) en de architectuur en aankleding van de dom, de campanile en het baptisterium passeren de revue.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.