Rembrandt van Rijn leefde van 1606 tot 1669 en was een productieve schilder, etser en tekenaar. Hij kon als de beste portretteren en heeft ontelbare religieuze voorstellingen gemaakt.
Wat maakte Rembrandt zo goed? Hoe verhield hij zich tot zijn collega’s? Was hij bij leven al bekend? In drie online lezingen doen we het oeuvre en het leven van Rembrandt uit de doeken. U hoort over zijn opleiding en zijn leermeesters en vervolgens over de grote roem die hem in Amsterdam ten deel viel. Aan die roem kleefde een beperking, want Rembrandt ging failliet. Toch bleef Rembrandt tot het einde productief en vernieuwde hij zijn stijl. Dat leverde meesterwerken op als ‘De Staalmeesters’. Wist u dat hij dat schilderij sterk veranderde terwijl hij eraan werkte? Of dat ‘De Nachtwacht’ helemaal niet zijn grootste compositie is geweest? U hoort het allemaal in deze korte reeks.
Het programma ziet er als volgt uit:
vrijdag 15 mei: De jonge jaren
zaterdag 16 mei: Een succesvol schilder
zondag 17 mei: De late meester
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Hoewel u zich alleen voor de hele reeks kunt inschrijven en niet voor losse lezingen, kunt u de (met inachtneming van privacy) opgenomen colleges tot een week na de reeks terugkijken.
De collegereeks wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.