Van de Delftse schilder Johannes Vermeer is er een oeuvre bekend van zo’n drie dozijn schilderijen, ook al zijn kenners het niet over alle toeschrijvingen eens. Van dat kleine aantal werken heeft het Rijksmuseum het voor elkaar gekregen om er 28 naar Amsterdam te laten komen voor een grote overzichtstentoonstelling die tussen 10 februari en 4 juni plaatsvindt. Nooit eerder waren er zoveel werken van de schilder bij elkaar.
Vermeer staat bekend om zijn verstilde interieurscenes, zijn perfecte composities, zijn zachte licht en misschien wel vooral om de mysterieuze sfeer die hij wist neer te zetten. Een slok uit een glas wijn, melk die uit een kan vloeit, een brief die op het punt staat uit een hand te glijden; een handeling is bij Vermeer zelden gewoon een handeling, maar onderdeel van een verhaal. Wat dat verhaal dan precies is? Dat geeft Vermeer maar zelden makkelijk weg. Ongetwijfeld is juist dit waarom zijn werk al generaties weet te boeien.
In deze lezing krijgt u een overzicht van Vermeers oeuvre, van zijn stijl en van zijn onderwerpen. Ook besteden we aandacht aan de mythe van Vermeer en de hernieuwde aandacht voor zijn werk in de negentiende eeuw.
De lezing vindt plaats in de Krugerkamer, waar heel lekker wordt gekookt. Voorafgaand aan de lezing kunt u genieten van een toepasselijk Hollands menu, waarvoor u zich apart kunt aanmelden. De kosten zijn ca. € 18,50 ex. drank. Het menu zult u een week van tevoren separaat toegestuurd krijgen.
Houders van de Amsterdamse Stadspas betalen een met 25% gereduceerd tarief. De kaarten voor deze lezing zijn helaas uitverkocht. De lezing wordt echter op 31 maart online aangeboden.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.