In een cascade van goud doorstrooid met kleurrijke bloemen en geometrische vormen, gaan de gezichten van een witte vrouw en een witte man bijna verloren. Een van Gustav Klimts bekendste werken was echter de vrucht van een betrekkelijk korte periode in zijn kunstenaarschap, want van die kenmerkende, gouden schilderijen heeft hij er niet bijster veel gemaakt.
In deze lezing zult u dan ook niet alleen ‘De kus’ en het eveneens gouden ‘Portret van Adele Bloch-Bauer’ zien, maar ook het andere portret dat hij van haar maakte en dat er heel anders uitziet. U krijgt een overzicht van Klimts oeuvre, maar ook van de tijd waarin hij leefde. Het was een tijd waarin Wenen de hoofdstad was van een van de grootste en meest multiculturele landen van Europa: Oostenrijk-Hongarije. Bovendien was Wenen toen een van de culturele centra van ons continent waar de Secession, dat wil zeggen de Oostenrijkse variant van de art nouveau, onder meer door Klimt groot werd gemaakt.
Dit najaar presenteert het Van Gogh Museum in Amsterdam een tentoonstelling over Gustav Klimt. Onze lezing is een mooie verrijking of voorbereiding van een bezoek daaraan.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Artex Texel, die ook de kaartverkoop verzorgt.