Vooral de twintigste-eeuwse oorlogen, de verdeling en hereniging, de verwoesting en wederopbouw hebben diepe sporen nagelaten in het stadsbeeld: de talloze monumenten, het stratenplan, de beroemde musea. Bovendien was Berlijn in de jaren 1990 de grootste bouwput van Europa. Reden genoeg om de geschiedenis van Berlijn te belichten vanuit de kunst en architectuur. Hoe komt het dat het Berliner Schloss weer is teruggekeerd, wat is het verhaal achter de Siegessäule, en waarom is de Karl-Marx-Allee zo beroemd?
Wie door Berlijn loopt, zal niet meteen de indruk krijgen dat het stadscentrum in 1945 volledig verwoest was. Ook dat er in 1961 een muur door dat centrum werd gebouwd, is vandaag de dag nauwelijks nog zichtbaar. Hoe de stad met haar verleden omgaat, wordt zichtbaar in tal van monumenten. Sommige monumenten moesten het veld ruimen en worden nu bewaard in de citadel van Spandau. Andere zijn voorzien van informatieve bordjes, en weer andere worden opnieuw geïnterpreteerd.
Tijdens deze studiedag maakt u kennis met de kunst en architectuur van Berlijn tegen de achtergrond van deze roerige geschiedenis. De dag is opgedeeld in vier chronologische blokken, waarbij de geschiedenis steeds de achtergrond vormt van de kunst en architectuur uit de besproken periode.
De studiedag wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met HOVO VU die ook de kaartverkoop verzorgt. De prijs van de studiedag is inclusief koffie / thee en lunch.