Rond 1600 zag in Rome een nieuwe stroming het levenslicht: de barok. Eigenlijk ontstond de barok niet alleen in Rome, maar in heel Europa. Rome was destijds immers het uitgangspunt van de kunst en de plaats waar menig schilder naartoe trok op zoek naar inspiratie en carrièremogelijkheden.
Wat is de barok nu eigenlijk? De stijl bestond grofweg tussen het einde van de zestiende en het einde van de achttiende eeuw in alle kunsten. Barokke kunstenaars legden de nadruk op emotie, beweging, drama en theater. De schilder Michelangelo Merisi genaamd Caravaggio en de beeldhouwer, architect en stedenbouwkundige Gianlorenzo Bernini waren twee hoofdpersonen die daarin excelleerden. Het Rijksmuseum exposeert tijdelijk werk van hen en van tal van andere Italianen, zoals Artemisia Gentileschi en haar vader Orazio. In de lezing trekken we het perspectief nog breder en laten u gebouwen en kunstwerken zien die het verhaal van de Romeinse barok nog completer maken.
De aanleiding voor deze lezing is de tentoonstelling die tot 7 juni in het Rijksmuseum te zien is. Hoewel het museum thans gesloten is, kunt u van de kunst en van onze lezing online genieten via het makkelijk te hanteren programma Zoom. U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.