Het is een wijdverbreid vooroordeel dat er geen afbeeldingen van mensen of dieren in de islamitische kunst zouden bestaan. Sterker nog, er is een rijke iconografie van de profeet Mohamed, die meestal met, maar soms zelfs zonder sluier wordt afgebeeld. Een rijk verlucht handschrift uit het vijftiende-eeuwse Herat gaat over zijn reis door de zeven hemelen. Daarin is op geen enkele miniatuur Mohameds gezicht bedekt.
Niet alleen afbeeldingen komen in deze vierdelige collegereeks aan de orde. U ziet tal van voorbeelden van islamitische architectuur uit de vier windstreken en leert zo gaandeweg de verschillen tussen Marokkaanse, Iraanse en Turkse moskeeën kennen.
In het eerste college belichten we onder meer de vijf zuilen van de islam, de drie pan-islamitische heiligdommen, het leven van Mohamed en het begin van de islamitische kunst. De week daarop staat de middeleeuwse kunst in onder meer Egypte en het Midden-Oosten centraal. Vervolgens concentreren we ons op de kunst van het Iberische schiereiland en de Maghreb, met nadruk op het indrukwekkende Alhambra. Tot slot komt Turkije aan de orde met veel oog voor de architect Sinan.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in opdracht van HOVO aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Let op: Deze collegereeks bestaat uit vier colleges en u kunt zich alleen inschrijven voor de volledige reeks.
Omdat het openbare leven in Nederland wordt beperkt teneinde de verspreiding van covid-19 te voorkomen, zal dit evenement verschoven worden naar een nader te bepalen datum.