De negentiende eeuw is de eeuw van de grote roman.
Als in de achttiende eeuw dit genre in Europa tot wasdom komt, kan niemand nog voorspellen wat een hoge vlucht het in de tweehonderd jaar daarna zal nemen. De roman biedt de lezer persoonlijke ontboezemingen, romantische verhalen, spannende avonturen, historische uitweidingen, politieke en filosofische ideeën, psychologische inzichten, essays en dialogen en dit alles tegelijk.
Aan het begin van de twintigste eeuw treedt er een vernieuwing in de romankunst in: auteurs gaan experimenteren met vorm en taal en verkennen de grenzen van de psychologie. De roman wordt hét middel om zowel een persoonlijk, subjectief verhaal te vertellen als om een wereldbeeld en tijdgeest op te roepen.
In deze reeks worden de ins & outs van zeven klassieke romans behandeld. Elke bijeenkomst staat een roman centraal. Er is een selectie gemaakt van meesterwerken uit verschillende landen en/of taalgebieden, die allen de wereldliteratuur op haar kop hebben gezet en nog altijd beschouwd kunnen worden als het allerbeste op het gebied van vertelkunst en taal.
Literatuur die in deze reeks behandeld zal worden:
Pride and Prejudice van Jane Austen
I promessi sposi van Alessandro Manzoni
Moby Dick van Herman Melville
Max Havelaar van Multatuli
Anna Karenina van Lev Tolstoj
Honger van Knut Hamsun
Mrs. Dalloway van Virginia Woolf
De collegereeks wordt gegeven door drs. Liesje Schreuders in samenwerking met HOVO Rotterdam.
Let op: Deze collegereeks bestaat uit zeven colleges en u kunt zich alleen inschrijven voor de volledige reeks.