Felsina bij de Etrusken, Bona genoemd door de Kelten, later Bononia bij de Romeinen en inmiddels staat de stad bekend als Bolgona. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, heeft de stad ook nog een aantal bijnamen: La Grassa, De Vette in het Nederlands, een verwijzing naar de rijke culinaire traditie in de stad, La Dotta (De Wijze) omdat ze de oudste universiteit van de wereld huisvest en La Rossa, naar de rode kleur van de huizen in het historische centrum en later ook naar de heersende politieke voorkeur.
Bologna werd in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad, want ze lag aan een belangrijke route van het zuiden naar het noorden. De verschillende heersers die de stad hebben proberen in te nemen, en er vaak in slaagden, zijn niet op één hand te tellen. De macht van Bologna taande toen paus Julius II de stad in 1506 inlijfde bij de pauselijke staten. De schilderkunst bleef er echter bloeien. Bijzonder daarbij is dat de School van Bologna relatief veel vrouwelijke schilders kent die veel waardering kregen.
Inmiddels behoort Bologna tot de grotere steden in Italië en een stad die zo’n anderhalf miljoen bezoekers per jaar trekt. Hoe kan het ook anders? De geschiedenis ligt op straat, een overdaad aan kunst hangt en staat in kerken en musea en je hebt pas écht pasta gegeten als je dat in Bologna hebt gedaan.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.