Nonchalant staat de bronzen Ary Scheffer erbij, een penseel in de aanslag, zijn onderwerp observerend. Met dit standbeeld eert Dordrecht een van de grootste Nederlandse schilders van de negentiende eeuw. Naam maakte hij echter niet in Nederland, maar Frankrijk.
Scheffer werd op tien februari 1795 in Dordrecht geboren, maar verhuisde in 1811 naar Parijs, dat toen hét kunstcentrum van Europa was. Hoewel de schilder al in 1812 werken tentoonstelde op de Parijse salon, lieten grote successen nog even op zich wachten.
Hij raakte er bevriend met de prins van Orléans, die na een revolutie in 1830 op de Franse troon kwam. Scheffer werd een veel gevraagde schilder, niet in de laatste plaats aan het hof. Met zijn kunst legitimeerde hij de nieuwe macht en werd in een adem genoemd met zijn collega’s Théodore Géricault en Eugène Delacroix. Zij schilderden de idealen van de revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.