Het zijn niet de meest voor de hand liggende materialen waarmee de kunstenaar Anselm Kiefer werkt. Die materialen zet hij in om, doorgaans op groot formaat, imponerende werken te maken die gaan over het verleden. En het verleden is voor Kiefer meestal niet iets om met trots op terug te kijken.
Kiefer werd een paar maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren in het Zuidwest-Duitse Donaueschingen. De stad was in de oorlog doelwit geweest van heftige bombardementen, de kunstenaar in spe groeide dus op te midden van de gevolgen van geweld en vernietiging. Zijn rechtenstudie brak hij na een paar semesters af en besloot kunst te gaan studeren. Een goede keuze, Kiefer is de maker achter een indrukwekkend oeuvre dat zelden iemand onberoerd laat.
Zijn werk is geïnspireerd op mythologie, literatuur, kunst uit verschillende culturen en recente geschiedenis. In het bijzonder is dat de Tweede Wereldoorlog. Kiefer kreeg het namelijk met zijn werk voor elkaar dát verleden bespreekbaar te maken. Het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum in Amsterdam werken tussen 7 maart en 9 juni samen aan een grote tentoonstelling over een van de meest spraakmakende kunstenaar van onze tijd.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.