In Warschau is niets wat het lijkt. Het koninklijk paleis staat fier te wezen alsof het sinds de achttiende eeuw niet anders heeft gedaan. In de oorlog is het met de grond gelijk gemaakt en daarna met de grootste precisie weer opgebouwd. Die woonwijk aan de overkant en die glimmende kantoren? Wederopbouw op de plaats van het ghetto. Op de ruïnes van Warschau verrees na de oorlog een getrouwe kopie van de vooroorlogse hoofdstad. Althans, in het centrum. Daarbuiten moet je het stoeptegeltapijt optillen en door de welvaart van de westerse stad heen kijken om de geschiedenis te zien. We nemen een kijkje in het Nationaal Museum met onbekende maar prachtige kunst, bezoeken een koninklijk buitenverblijf en komen in het met prijzen overladen Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden.
Voor een ultieme ervaring van Polen gaan we naar Lodz of Łódź in het Pools, een negentiende-eeuwse industriestad die in de oorlog niet is verwoest. Dat is in Polen eerder uitzondering dan een regel. We verblijven in de vernieuwbouwde spinnerij van de fabriek van Izrael Poznański. Later zien we het imposante mausoleum dat in 1900 is neergezet. Łódź is authentiek en niet gebouwd als een façade voor de toeristische ervaring. Er komen namelijk geen toeristen. Wel is de stad het centrum van de Poolse street art, het filmmuseum en de wieg van hedendaagse kunst.
Krakau heeft de oudste en meest prestigieuze universiteit van het land, een schilderachtige oude binnenstad, een levendige Joodse wijk en talloze plekken waar het historische Polen goed voelbaar is. We bezoeken het koninklijk paleis, zien de ‘Dame met de hermelijn’ van Leonardo da Vinci en dompelen ons onder in de Poolse cultuur. En die heeft veel moois te bieden.
De reis wordt begeleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Uitvoerder: Vrije Academie met Labrys Reizen.