Home / 0
Laden Evenementen
In een zaal zit een vrouw onder een parasol, haar man ligt op zijn rug met zijn hoofd in haar schoot.

Het stel in Museum Voorlinden lijkt levensecht, maar kunnen dat – zo’n twee keer zo groot als wij – niet zijn. Hetzelfde geldt voor een hurkende jongen, die de hal van museum ARoS in Aarhus domineert. Beide beelden zijn van Ron Mueck (1958), die bekendstaat om zijn hyperrealistische sculpturen, waarin hij altijd de afmetingen verandert. Zijn figuren zijn dus altijd groter of kleiner dan ze in werkelijkheid kunnen zijn.

De term ‘hyperrealisme’ werd voor het eerst in de jaren ’70 gebruikt en duidt op kunst die niet alleen de visuele (of tastbare) wereld wil nabootsen, maar die ook manipuleert. Het resultaat is gedetailleerder dan de werkelijkheid, de simulatie van iets dat eigenlijk nooit heeft bestaan, maar die wel vaak emoties opwekt.

De lezing is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling van Ron Mueck in Voorlinden die van 29 juni tot 17 november plaatsvindt. In de lezing nemen we echter ook voorbeelden op van onder meer de schilder Richard Estes de pas overleden schilderes Audrey Flack.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.