Haar naam is wereldberoemd en met recht. Marina Abramović is de vrouw die een even omvangrijk als ontastbaar oeuvre heeft opgebouwd. De kunstenares is namelijk bekend van perfomances, kunstwerken die alleen bestaan in het moment van hun uitvoering, een soort van theater dus. Al dan niet samen met haar partner Ulay met wie ze tussen 1975 en 1988 kunst en leven deelde, voerde ze grensverleggende persformances uit. Lichamelijk waren ze soms op het randje van het haalbare en ethisch soms controversieel. Wat dacht u van een kunstenares met een schorpioen op haar gezicht?
Abramović werd in 1946 geboren in Belgrado. Het naoorlogse Joegoslavië was een relatief welvarend en open land, waar reizen mogelijk was, in tegenstelling tot landen van het Warschaupact. Abramović voerde performances in Italië uit, woonde een tijdlang in Amsterdam en werd in de jaren 1980 bekend. Tegenwoordig woont ze in New York waar ze niet alleen kunst maakt, maar zich bezighoudt met ‘reperformances’, dat wil zeggen het opnieuw tentoonstellen van de vluchtige performance. Tussen 16 maart en 24 juli is in het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzicht van haar werk te zien, waaronder historisch materiaal, maar ook performances. Met deze lezing hopen we de kunstvorm en het oeuvre van Marina Abramović dichterbij te brengen.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wie op de avond zelf verhinderd is, kan een zonder publiek gemaakte opname van de lezing bekijken.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.