Heldergeel, koud blauw en dieprood, in scherp begrensde, rechthoekige vlakken, een raster van zwarte lijnen, geschilderd op een witte ondergrond. Met deze elementen is een groot deel van het oeuvre van Piet Mondriaan te omschrijven, in ieder geval zijn bekendste schilderijen. Deze vorm van abstractie valt onder de Nederlandse kunststroming De Stijl, die niet alleen schilderkunst omvat, maar eigenlijk een gehele omgeving wil creëren die een universele harmonie ademt.
De Stijl was naast stroming ook een tijdschrift, waarin de leden hun theorieën over de kunst in publiceerden. Bij Nederland bleef het absoluut niet, discussies werden gevoerd op internationaal niveau, met onder andere Russische, Duitse, Franse en Engelse kunstenaars. En reizen deed Mondriaan zelf ook, waarbij hij zijn naam in het buitenland aanpaste naar Piet Mondrian. Wat dan heel passend een anagram is voor ‘I paint modern’. Die zin heeft 150 jaar na zijn geboorte niets aan betekenis ingeleverd.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.