Deze laatste woorden van de Amerikaanse George Floyd – en volgens de New York Times meer dan 70 anderen – zijn uitgegroeid tot misschien wel de bekendste slogan van de Black Lives Matter beweging. BLM brengt institutioneel racisme en extreem geweld van de politie richting Zwarte mensen en mensen van Kleur onder de aandacht. Dat racisme en dat geweld hebben een lange geschiedenis waarvan slavernij de zwartste pagina is.
Activisme is er niet alleen op straat, dat is er zeker ook in de kunst. Kara Walker is een kunstenaar als geen ander die problemen rond ras, gender, seksualiteit, geweld en identiteit aanpakt in haar werk. Ze werkt met silhouetten, ze tekent, schildert, maakt videokunst, projecteert en heeft een paar indrukwekkende installaties op haar naam staan. De vaak onthutsende beelden leggen een geschiedenis bloot die ongemakkelijk, zelfs pijnlijk, kan voelen, maar vooral overweldigend zijn. In Museum de Pont is er een unieke kans om een heel persoonlijke kant van haar werk te leren kennen: ruim 650 tekeningen die ze bijna drie decennia voor het publiek verborgen heeft gehouden.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.