Niks meer om over na te denken. Alleen dacht Alexander Calder (1898-1976) toch even anders over. Zijn kunstwerken, door Marcel Duchamp ‘kinetische sculpturen’ genoemd, voegen een extra dimensie toe: tijd. Geen moment zijn ze hetzelfde, de werken die vaak zijn opgebouwd uit abstracte geschilderde metalen platen aan metalen draden, die perfect in balans in de lucht lijken te zweven. Is dat voetstuk ook nergens meer voor nodig.
Calder werd in Amerika geboren in een kunstzinnig milieu, zowel zijn vader als grootvader waren beeldhouwers. Hij trok in 1926 naar Parijs en kwam terecht tussen de kunstenaars van de Europese avant-garde. In deze omgeving maakte hij zijn eerste mobiles, iets dat hij zijn hele verdere leven is blijven doen. En dat maakte indruk: tot op de dag van vandaag zijn er kunstenaars die zich laten inspireren door zijn werk. En dat is niet vreemd, want zoals hij zelf al zei: ‘Above all, art should be fun’.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.