Er bestond in het begin van de zeventiende eeuw mode van donkere schilderijen met een zwakke lichtbron. Voorover gebogen over een kaars smoezelt men in een donker vertrek of schermt quasi toevallig het enige licht met de hand voor de toeschouwer af. Clair-obscur of chiaroscuro heet zoiets, letterlijk licht-donker. Je herkent het feilloos: het grootste deel van het schilderij is in het duister gehuld en slechts een klein deel is, soms heel fel verlicht.
De mode kwam met een aantal Utrechtse kunstenaars uit Rome overwaaien en werd een rage in de Lage Landen. Het is heel toepasselijk dat het Museum Gouda, toch echt de kaarsenstad bij uitstek, een tentoonstelling wijdt aan schilderijen waarin met kaarslicht dramatische effecten of juist een gezellige, winterse sfeer worden opgeroepen. In onze lezing ziet u een nog breder palet van kunstwerken met het thema licht en donker en zult vergelijkingen zien met Italiaanse, Spaanse en Franse schilderijen die niet op de expositie te zien zijn.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. De gehele opbrengst komt ten bate van Polska Akcja Humanitarna, die hulp biedt aan vluchtelingen aan Poolse grens met Wit-Rusland.