In deze oneliner zit meer waarheid dan wat je op het eerste gezicht zou vermoeden. Na de Poolse delingen in de achttiende eeuw verdween het land als zelfstandige staat, tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, van de kaart. Na de Tweede Wereldoorlog schoven de grenzen weer op naar het westen. Dat deze geschiedenis haar weerslag heeft op de volksaard en de manier waarop Polen naar zichzelf en naar hun verleden kijken, is een feit.
In deze zevendelige cursus volgt u de geschiedenis van het land vanaf de tiende eeuw tot aan onze tijd. De nadruk ligt op de kunst en architectuur, maar ook politieke ontwikkelingen en de rijke Poolse literatuur komt aan de orde, zoals Olga Tokarczuk, Henryk Sienkiewicz en Wisława Szymborska.
Het programma ziet er als volgt uit:
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met de Erasmus Academie die tevens de kaartverkoop verzorgt.