Dat Roy Lichtenstein (1923-1997) wereldberoemd werd, was mede te danken aan zijn bewuste en consequente handelen. In de New Yorkse kunstwereld van de jaren 1960 vond hij zijn niche en onderzocht en benutte de mogelijkheden ervan. Die niche bestond uit uitvergrote en bewerkte strips en cartoons die via galeristen hun weg vonden naar verzamelaars en naar geld en roem.
De stroming waartoe Lichtensteins oeuvre behoort, is pop art, van ‘populair’ oftewel ‘voor een breed publiek bedoeld’. Laten we wel wezen, vrijwel iedereen herkent de nagebootste techniek van offsetdruk die Lichtenstein hanteerde en dat zijn werk in striptekeningen is geworteld, ziet elk kind. Dat kun je van abstracte schilderijen van een Mark Rothko of een Helen Frankenthaler niet zeggen.
Wat is de kracht van Roy Lichtenstein? Hoe werkte hij? In welke artistieke context kwam zijn werk tot stand? U hoort het allemaal in deze lezing.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.