Of een stad van couscous? Wat bedoelde de kunstenares met een ruimte die ze met schubachtige vlakken heeft bekleed?
Moderne kunst heeft de naam ontoegankelijk en vaag te zijn. Dat valt reuze mee, maar men moet er wel iets voor doen om het te begrijpen. Kijk eerst naar zo’n werk en beschrijf het goed. Kijken is namelijk niet hetzelfde als zien en wanneer u goed naar een kunstwerk kijkt, zult u details zien die ertoe doen. Zoek daarna aanknopingspunten in de interpretatie en kijk op het bordje of zoek informatie op internet als u er niet uitkomt. Doe dat laatste echter pas nadat u het werk goed bekeken hebt.
Een geoefend oog ziet meer, dus zult u veel oefenen in kijken en beschrijven. Daarnaast krijgt u informatie over hedendaagse kunstenaars en u wordt bewuster van de multi-interpretabiliteit van kunst. De nadruk ligt weliswaar op kunst van de laatste 50 jaar, maar die komt niet uit de lucht vallen. Daarom zal ook ouder werk ter illustratie worden gebruikt.
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten die thematisch als volgt zijn ingedeeld:
dinsdag 27 oktober: Kijken en zien: inleiding in beschouwen
dinsdag 3 november: Oud en nieuw: bestaande thema’s in de moderne kunst
dinsdag 10 november: Andermans veren: referenties aan kunstwerken
dinsdag 17 november: Eigen werelden: persoonlijke symboliek
dinsdag 24 november: Engagement en activisme: kunst met een hoger doel
U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. U kunt zich alleen voor de hele reeks inschrijven.
De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met de Erasmus Academie die ook de kaartverkoop verzorgt.