Deze vijfde roman van de Surinaams/Nederlandse schrijfster vertelt een deel van het levensverhaal van de Surinaamse mensenrechtenactivist Anton de Kom (1898-1945), die een veel bekender boek schreef Wij slaven van Suriname.
Geboren en getogen in Suriname bracht De Kom het grootste deel van zijn leven in Nederland door. Door de Nederlandse autoriteiten werd hij hard aangepakt, omdat hij vocht tegen kolonialisme en onrecht en vóór de culturele en politieke onafhankelijkheid van Suriname. Zelf zag hij zich vooral als schrijver.
De gevolgen van de keuzes die De Kom maakte, en de maatschappelijke reacties daarop, verwerkte Amatmoekrim in een schitterende roman over recht en onrecht, gevoel en verstand. Het leven en werk van De Kom staat centraal tijdens dit college, maar steeds maken we de koppeling naar Amatmoekrims visie daarop, en de vraag wat De Koms kunst en schrijverschap vandaag de dag nog voor ons kunnen betekenen.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan haar desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt gegeven door drs. Liesje Schreuders.