In 2019 ontving de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk de Nobelprijs voor de literatuur van 2018. Dat is geen typefout, want in 2018 zag de Koninklijke Academie van Zweden vanwege schandalen af van de uitreiking. In december werd de prijs alsnog overhandigd.
In Polen is Tokarczuk wereldberoemd, maar in Nederland was zij tot voor kort weinig bekend. Tokarczuk schreef onder meer ‘Oer en andere tijden’, ‘De rustelozen’ en ‘De Jacobsboeken’ en kreeg de Nobelprijs voor de encyclopedische vertelstijl en verhalen waarin het oversteken van grenzen als wijze van leven wordt gezien. In ‘De Jacobsboeken’ steekt de achttiende-eeuwse Joodse messias Jacob Frank er zo veel over dat zijn beweging een internationaal karakter krijgt, zonder dat je als lezer zekerheid krijgt wie Frank in werkelijkheid was. ‘De rustelozen’ heeft zelfs een Nederlands motief over zeventiende-eeuwse anatomen.
Wie het werk van Tokarczuk nog niet kent, doet zichzelf tekort. Kom naar de lezing en maak kennis met de wereld van de meest gelezen levende Poolse auteur.
Hoewel zalen voor lezingen thans gesloten zijn, kunt u van de literatuur en van onze lezing online genieten via het makkelijk te hanteren programma Zoom. U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.